Cykla varm och torr i vinter – så hittar du bästa vinterskon för cykelpendling

Guide vinterskor cykling

Visst går det att cykla i raggsockor och gummistövlar. Eller skoterkängor eller moonboots. Men om du tillhör det ökande antal pendelcyklister som använder SPD-pedaler, alltså pedaler där du klickar fast skon för att få en effektivare kraftöverföring, behöver du förstås cykelskor som både har SPD-fäste och är varma, och kan hålla dig torr när det slaskar.

Här har vi samlat ett urval av de bästa cykelskorna för vintercykling i olika prisklasser. Vi har inte testat dem, men gjort efterforskningar på nätet och dragit slutsatser utifrån det och utifrån våra egna erfarenheter cykelskor och vintercykling överlag.

Vad är en vintercykelsko?

Det finns i princip två typer av skor som fungerar bra på vinterhalvåret för cykelpendlare. De flesta är ursprungligen avsedda för MTB-cyklister eller landsvägscyklister, men många av MTB-skorna fungerar också bra för cykelpendlare. På senare år har det också dykt upp skor som snarare utgår från en klassisk vandringskänga, och anpassats för cykling.

Vilken typ av sko som passar dig beror på i huvudsak två faktorer. Dels hur mycket kyla du vill att skon ska stå emot, dels hur smidig du vill att skon ska vara. En smidigare sko kan ge en effektivare cykling, då foten kan röra sig på ett mer naturligt sätt under pedalvarvet.

Vind- och vattentät räcker en mild vinter

För milt vinterklimat fungerar en modell som i princip bara är vind- och vattentät. Den isolerar alltså inte särskilt mycket i sig, men fungerar bra tillsammans med en ullsocka de dagar då kylan inte sjunker till arktiska temperaturer. Här kan till och med en vanlig MTB-sko fungera, under förutsättning att storleken tillåter en kraftig ullsocka.

När kylan tilltar behöver skon i sig isolera ordentligt. Då är det läge att titta på vintercykelskor som inte bara skyddar mot vind och väta utan också har en värmande innersko eller annan konstruktion som ger en hög isolationsförmåga. De ska också gå upp över ankeln, ungefär som längdskidpjäxa.

Kängor garanterar komfort

För riktigt kalla och snöiga dagar är vintercykelskor som påminner om kängor det enda rätta. Utbudet av sådana är betydligt mindre än av konventionella vintercykelskor, rimligen för att sådana kraftiga modeller ofta upplevs som allt för klumpiga. Men när kylan slår till har du kanske inget val. Hellre varm och klumpig än kall och smidig – om du ens kan vara smidig i sträng kyla.

5 bra vintercykelskor

Här har vi samlat fem cykelskor som hjälper dig hålla värmen i vinter.

45NRTH Wölvhammer

45NRTH Wölvhammer 2018

Klumpiga säger en del. Bästa, varmaste vinterskon ever säger andra. 45NRTH Wölvhammer har blivit något av en klassiker i sammanhanget och eftersom det rör sig om en känga snarare än en sko är den åt det klumpiga hållet. Å andra sidan håller den fötterna varma och torra som få andra skor och torde vara precis rätt när inte bara kylan slår till, utan också snötäcket växer.

Skon har BOA-reglage för enkel snörning och ett rejält kardborrband att dra runt vristen, så att skon blir helt tät även uppifrån. Tårna har gott om plats, vilket är viktigt inte minst är för förmågan att hålla värmen.

Prismässigt är Wölvhammer i saftigaste laget, och det är ett av skälen till att den inte är det självklara valet för alla. Ett annat skäl är att den helt enkelt kan vara för varm för många vinterpendlare.

Info från Prisjakt

Bontrager Old man winter

Bontrager Old man winter

Old Man Winter är liksom Wölvhammer en riktigt varm vintersko. Men medan NRTH45-skon snarast är en känga – läs klumpig – har Old man winter mer av den smidighet du bara hittar hos skor. Skillnaden blir påtaglig när du trampar då skon tillåter en mer naturlig fotrörelse än kängan.

Skon består av en isolerande innersko och en skyddande yttersko. Utöver en mycket god isolation innebär lösningen att skon torkar förhållandevis snabbt efter en svettig tur. Möjligen kan man invända mot vikten på 1,2 kg för paret.

Old Man Winter är vår favorit för riktig vintercykling.

Info från Prisjakt

Northwave Himalaya

Northwave Himalaya

Vinterskorna från italienska Northwave är samma typ av sko som Bontrager Old Man Winter, och också ett bra val. Den har en innersko och en kraftig gummisula som ger bra fäste när du inte sitter på cykeln. Precis som Bontrager-skorna väger ett par av de här över ett kg, så även viktmässigt råder det alltså ingen tvekan om det rör sig om rejäla skor.

Info från Prisjakt

Shimano MW701

Shimano MW701

Shimano SH-MW7 eller MW701 är en snygg, varm och ganska dyr sko. I och med att den saknar lös innersko torkar den inte heller lika snabbt som skor med en innersko som går att dra ur. Men testare och användare är överens om att skon fungerar extremt bra för cykling i kallt väder. Boa-ratten gör det enkelt att sätta på och ta av sig skon. Kardborrefliken på ovansidan, som skyddar snörning, är lätt att stänga och öppna.

Info från Prisjakt

Shimano MW500/SH-MW5

Shimano MW500/SH-MW5

Om du inte behöver det bästa men inte nöjer dig med något halvdant är kanske Shimano MW500/SH-MW5 rätt val. Den är något enklar i utförandet än tillverkarens MW7, men har visat sig fullt tillräcklig i såväl kraftig kyla som rejäl blöta, trots att denna använder ett enklare material i fodringen (kallas Dryshield, medan MW7 har Goretex). Skon har en krage av neopren, som håller vätan på rätt sida om skon och också hjälper till att hålla fötterna varma.

Info från Prisjakt

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *