Osprey Metron – bekväm och stabil ryggsäck för cykelpendlaren

Osprey Metron 26

Gedigen, bekväm och lagom smart. Där har du ryggsäcken Osprey Metron i tre – nå, fem – ord. Den övertygar med en bärkomfort utöver det vanliga och en förtroendeingivande kvalitetskänsla i allt från säckens material till blixtlås och spännen.

Fakta Osprey Metron 26

Mått: 48x35x 26 cm
Volym: 26 l
Vikt: 1,18 kg
Färg: Röd eller mörkblå
Vattentät: Regnskydd ingår
Komprimeringsremmar: Ja
Bröstrem: Ja
Höftrem: Ja, avtagbar
Pris: 1500 kr

Info från Prisjakt

Metron viskar modern kvalitet

Med ett pris på runt 1 500 kronor vore det konstigt om inte Osprey Metron gjorde ett gott intryck redan från början. Och den gör det på ett särskilt, lite lågmält sätt. Utseendet är knappast iögonfallande och kan väl snarast beskrivas som lite tråkigt. Här syns inga spektakulära lösningar eller designgrepp. Här syns bara en lite slätstruken ryggsäck.

Men skenet bedrar, visar det sig snart. Osprey Metron har flera detaljer som till en början inte märks eller i vart fall inte driver ögonbryn mot skyn, men som bidrar till en helhet som få säckar når upp till.

Insydd skopåse

Osprey Metron skopåse

Huvudfacket i Osprey Metron är skapligt rymligt (se hur vi packar en pendlarpackning med jeans, tröja, skor, underkläder, regnbyxor, dator, och padda i videon nedan) och ljust, med en insydd skopåse i locket och ett vadderat datorfack mot ryggen. Skopåsen är naturligtvis en särskilt smart detalj hos en ryggsäck avsedd för pendling, och den rymmer åtminstone ett par sneakers i storlek 43.

Datorfacket har plats för en bärbar dator på upp till 15 tum. På utsidan av facket finns också en ficka för en Ipad eller motsvarande.

Den kraftiga dragkedjan går långt ner, vilket gör att det är lätt att hitta och få tag i saker längst ned i säcken. Liksom hos alla dragkedjor på väskan är dragskon lätt att hantera vare ringformade grepp istället för de vanligare små ”flärparna”. Att insidan är klädd i ett ljusorange material underlättar ytterligare.

Osprey Metron ytterfack

Det stora ytterfacket har flera mindre fack för pennor, mobil, plånbok och andra småsaker. Här finns också ett fastsytt band med en krok i ena änden, rimligen avsedd att fästa nycklar i. Lösningen med en krok i stället för ett särskilt spänne, som hos Deuter Giga, förenklar hanteringen – och gör den möjlig även med tunnare handskar.

Mjukt minifack för supersnabb åtkomst

På ryggsäckens lock finns också ett litet fack, lämpligt för sådant du behöver komma åt ögonblickligen. Det har ett särskilt mjukt foder som sägs vara skonsamt mot exempelvis glasögon.

På utsidan av Osprey Metron hittar du en slags krok fäst i en resårlina, där du kan haka fast hjälmen när du inte sitter på cykeln. Här finns även komprimeringsremmar som gör att du kan dra ihop säcken när den inte är fullpackad. Två rejäla, lite styva ”vingar” på respektive sida hjälper till att göra säcken så kompakt det går. Det är en av de mest effektiva lösningarna i den här vägen vi sett och gör att du hela tiden kan hålla säcken extremt tajt och nära kroppen, oavsett mängden packning. Något som i sin tur bidrar till en välbalanserad och kontrollerad cykling.

Ett slags beslag fäst i en resårlina låter dig fästa hjälmen på utsidan av ryggsäcken.

Bekväm på ryggen

Osprey Metron må ha flera fiffiga lösningar för förvaring och transport. Men det som verkligen skapade ett ha-begär hos oss var komforten. Osprey Metron är synnerligen bekväm att bära. Axelremmarna har ytterst lite vaddering, men en utformning som gör att trycket ändå fördelas bra. Den minimala vadderingen bidrar till en smidig, följsam känsla.

Givetvis finns också såväl bröst- som höftrem, den senare avtagbar. Från början var jag beredd på att ta loss höftremmen – på så här små ryggsäckar gör de inte mycket nytta annat än vid löpning, resonerade jag –  men remmen hjälper faktiskt till att avlasta ryggen. Hur effektivt det sker beror möjligen på kroppskonstitutionen hos den som bär säcken, men för undertecknad var skillnaden med och utan höftrem markant.

Ryggplattan är inte extremt välventilerande, men har en slags struktur som ändå skapar en liten luftspalt mellan säcken och ryggen. Lösningen må lindra problemet med svettig rygg, men tar inte bort det helt.

Regnskydd följer med

I botten av ryggsäcken hittar du regnskyddet, som du gör klokt i att dra på när himlen öppnar sig. Säcken är nämligen inte vattentät, även om den givetvis står emot lindrigare regnstänk. Ett plus för att sidofacken är åtkomliga även då regnskyddet sitter på.

Att packa en Osprey Metron

Samlat omdöme om Osprey Metron

Osprey Metron ser inte särskilt spännande ut. Men det är en av de bekvämaste ryggsäckarna vi har provat och den ger överlag ett förtroendeingivande intryck. Detaljer som en insydd skopåse i huvudfackets lock, och lösningen för komprimering av säcken bidrar ytterligare till det positiva intrycket. Det här är en säck som vi vill använda varje dag.


Info från Prisjakt

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *