Bästa cykelväskan att hänga på cykeln

Somliga föredrar ryggsäckar, andra vill ha cykelväskor som man hänger på cykelns pakethållare. De senare har den uppenbara fördelen att du slipper bära något på ryggen, något som dels ger ett högre tryck på rumpan och därmed ökar risken för att bli öm där bak, dels ofta blir varmt och svettigt.


Tre favoritväskor – Ortlieb, Vaude och Thule

Förslag på tre väskor för tre olika behov

Utbudet av cykelväskor ökar hela tiden, varför chansen är stor att du ska hitta en modell som passar dig och dina behov. Men den generösa tillgången gör också sökandet efter rätt väska till en utmaning av försvarligt mått. Här får du en guide som hjälper dig att hitta rätt i djungeln av cykelväskor.

Fyra typer av cykelväskor

Touringväskan är storpendlarens val

Klassisk touringväska från marknadsledaren Ortlieb. Vattentät och tålig.

Det här den klassiska väskan för touringcyklister. De rymmer mycket – kanske uppåt 80 liter –tillsammans – och ger en hyggligt låg tyngdpunkt. Ofta monteras de på valfri pakethållare, men en del sidoväskor är avsedda för särskild pakethållare eller passar bara på vissa modeller. Många touringväskor säljs i par, eftersom en ensam tungt lastad väska på ena sidan av pakethållaren kan göra cykeln svår att hantera. För många pendlare är de onödigt stora, och kan upplevas som opraktiska då de ofta saknar fack och annat som skulle hjälpa till att skapa ordning på lasten. Men för dig som behöver ha med dig ombyte och kanske kunna handla på väg hem är väsktypen fullt rimligt.

Pendlarväskan för smidig smart transport

Pendlarväska som kan hänga på pakethållaren, från Vaude.

För pendelcyklister med ett begränsat lastbehov finns en specialvariant av sidoväskan, nämligen en väska som mer liknar en portfölj. Den är mindre än touringväskan, men fack, funktioner och ett utseende som gör att den liknar en ”vanlig·” väska.

Men precis som en klassisk, stor sidoväska går den att fästa på motsvarande sätt på pakethållare. Fästena kan ofta döljas eller tas bort för att de inte ska fastna i kläder när du själv bär väskan. En sådan portfölj- eller kontorsvariant är större än en styrväska och kan mycket väl räcka till för pendlarcyklister.

Shoppingväska

Shoppingväska från Basil.

Shoppingväskan är något av en specialvariant av touringväskan. Den har formen av en bärkasse eller en stor handväska och går givetvis att hänga på sidan av pakethållaren. De rymmer ofta mycket, är enkla att bära när de inte hänger på cykeln och skriker inte ”cykelväska” till omgivningen.

Styrväskan för allt du behöver komma åt under resan

Styrväska från Thule.

Med en begränsad kapacitet är det här egentligen att betrakta som ett komplement till en större väska, förslagsvis monterad på pakethållare. Men för dig som inte behöver transportera ett helt ombyte eller en bärbar dator kan en styrväska räcka som enda lösning för pendlingen. Fördelen med en styrväska är dess minimala mått – vilket givetvis också är dess största begränsning – och att den monteras så att det mycket enkelt att nå den när du cyklar.

Ramväska för den äventyrlige

Ramväska från Blackburn.

Den här varianten, där väskan fästs direkt på cykelns ram, torde vara den äldsta i cykelväskans historia. De föddes rimligen innan cyklar fick pakethållare, men används idag oftast för det som på engelska kallas ”bikepacking”, och handlar om att cykla långt utan att behöva bygga ut cykeln med stora väskor som bygger luftmotstånd och förändrar cykelns egenskaper allt för mycket. Inte sällan används här exempelvis mountainbikes med fjädring bak och fram, en typ av cyklar där sidoväskor inte kan användas på grund av ramens konstruktion. Som pendlarväska är de ytterst begränsade, då de ofta är omständliga att montera på och av och inte heller rymmer särskilt mycket .

Så skiljer sig olika cykelväskor åt

Är väskan vattentät?

Utöver den uppenbara skillnaden mellan olika väskor – storlek och disposition av fack – finns två som inte är lika synliga men väl så viktiga att känna till. Den första handlar om vattentäthet. Medan en touringväska är gjord för att hålla innehållet torrt även under timslånga regn ligger fokus hos pendlarväskor snarare på praktiska detaljer som fack, fickor och möjlighet att bära väskan när den inte sitter på cykeln.

Hur enkel att fästa på cykeln?

Den andra skillnaden som kanske inte syns i förstone, men som kan få stor betydelse för användningen av väskan, är hur den fästs på cykeln. Den ska framför allt sitta stadigt och säkert, men behöver också vara enkel att sätta på och ta av. Väskan ska inte bara sitta kvar i sitt fäste när cykelfärden blir guppig, den bör heller inte kunna dingla, eftersom det påverkar balansen och kan få hela ekipaget att falla.

Hur är den att använda off bike?

Även om själva poängen med en cykelväska är att kunna hänga den på cykeln är det långt ifrån oviktigt hur väskan fungerar när du inte sitter på cykeln.

  • Finns det en rem som gör att du kan använda den som axelväska eller ryggsäck?
  • Går det att dölja de krokar och övrig hårdvara som utgör själva upphängningsanordningen? Om inte kan de både göra väskan obekväm att hantera off bike, och även fastna i och kanske förstöra kläder.

Tre bra cykelväskor

Vilken väska som fungerar bästa för dig vet bara du, förstås. Men här är några förslag som du i vart fall inte lär göra dig besviken.

Ortlieb Back RollerOrtlieb Back Roller Classic

För dig som vill kunna ta med dig riktigt mycket. Du får en garanterat vattentät väska (eller rättare sagt två väskor – de säljs i par) som kommer att hålla i decennier. Det rör sig snarare om säckar än väskor för övrigt. Glöm allt vad smarta fack och features heter. Ortlieb Back Roller Classic är råa storlastare med ett uppdrag – skydda lasten till varje pris.

Om du inte behöver den väl tilltagna lastvolymen hos Ortlieb Back Roller finns mindre varianter som bygger på samma princip. Utöver Ortlieb är även svenska Thule bra val i den här kategorin.

Info från Prisjakt


Vaude AugsburgVaude Augsburg III

En diskret, tålig och praktisk pendlarväska som fungerar bra både på och av cykeln. Finns i tre storlekar, från 6 till 20 liter. Krokarna för fäste i pakethållaren går visserligen inte att dölja, men går att ta bort med ett enkelt handgrepp.

Info från Prisjakt


Thule Shield styrväskaThule Shield Handlebar Bag

Vattentät, robust och rätt smart. Styrväskan från Thule rymmer 10 liter och har fack i locket för mobiltelefonen och en enkelt inredning som hjälper dig att hålla ordning på nycklar och plånbok. För de flesta cykelpendlare är en styrväska som den här snarast ett smart komplement till en större väska eller kanske till en ryggsäck.

Info från Prisjakt

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *