Din guide till rätt cykelpump (du behöver två!)

Din guide till rätt cykelpump

Cykelpumpen får oförtjänt lite uppmärksamhet. Men faktum är att det är en av de viktigaste tillbehören till din cykel. Ett cykeldäck läcker nämligen luft, hela tiden. Om det läcker snabbt kallas det punktering och är enkelt att upptäcka. Men även om slangen är hel smiter luft ut hela tiden. Långsamt, förvisso, eller lite mindre långsamt, beroende på slang.

Riktiga cykelafficionados pumpar däcken åtminstone varannan eller var tredje dag. Så ofta behöver vi pendlarcyklister förmodligen inte pumpa våra däck, men det är en bra idé att kolla lufttrycket en gång i veckan, och fylla på luft vid behov.

Golvpump eller handpump?

Cykelpumpar finns i en uppsjö varianter. Men grovt sett finns det fyra typer.

  1. Golvpump. Pump utrustad med tryckmätare, en manometer, så att du ser hur högt lufttrycket är i slangen. Det här är en oumbärlig uppgift om du vill vara säker på att cykla med rätt tryck i däcken. Eftersom pumpen i sig är tämligen stor går det fort att fylla luft i däcket utan särskilt stor ansträngning. En golvpump behöver finnas i varje hem där det finns cyklar.
  2. Handpump med tryckmätare. Liksom golvpumpen har denna en tryckmätare, men eftersom pumpen är mindre krävs det mer jobb för att fylla luft i däcket och tar längre tid. Ofta är också arbetsställningen obekväm, eftersom du behöver hålla pumpen i närheten av hjulets luftventil.
  3. Handpump utan tryckmätare. Med ett smidigt format och låg vikt är det här en självklar kompanjon på alla cykelturer. Kanske inte för att finjustera lufttrycket, utan snarare som nödpump i händelse av punktering.
    De flesta handpumpar är små och avsedda att fästas på cykeln i ett särskilt fäste, eller förvaras i en väskan. De kallas ibland minipumpar.
    I den här kategorin finns också lite större pumpar som går att klämma fast i cykelramen, mellan vevpartiet och överröret, ibland kallade rampumpar.
  4. Kolsyrepatron. Det här är för all del ingen pump, men ett populärt alternativ hos många cyklister. För att ”pumpa” däcket trycker du bara munstycket mot ventilen och gasen, kolsyran, i patronen fyller slangen eller däcket på nära nolltid. Kolsyrepatroner används alltså främst i samband med punktering och kan kräva lite fingertoppskänsla för att inte överfylla däcket. Kolsyrepatroner finns i olika storlekar, för smala respektive breda däck.

Vad kostar en bra cykelpump?

Cykelpumpar finns i priser från under hundralappen till ett par tusen, eller mer. De allra billigaste och minsta kan du förmodligen välja bort tämligen omgående. Kom ihåg att en liten pump innebär att du måste jobba mer för att pumpa däcket. Dessutom kan en väldigt liten pump vara svår att hantera på grund av sin minimala storlek.

Hos de stora cykelhandlarna hittar du varumärken som Pro, Peak och Specialized. De gör bra utrustning, men är också duktiga på att ta betalt för den. Tillverkare som inte har en lika hög profil, men också gör bra prylar, är exempelvis Tec och Spectra. Exempelvis har Spectra en rampump (handpump att fästa i cykelramen, mellan vevparti och det övre ramröret) för en hundring.

En bra minipump utan tryckmätare kostar mellan 200 och 300 kronor. En variant av dem har en slang i ena änden, som du skruvar på ventilen. Det gör att du kan hålla själva pumpen i ett läge som gör det enklare att pumpa, samtidigt som du inte riskerar att skada ventilen.

Golvpumpar kan vara riktigt dyra, men du kan lugnt stryka de dyraste från din lista. Det finns hyggligt bra golvpumpar för runt 300 kronor. Exempelvis har Tec en som säljs hos Intersport för strax under 300 kronor och Decathlon säljer en modell för under 179 kronor. Clas Ohlson har en golvpump för 199 kronor. Den har dessutom finessen att lufttrycksmätaren sitter högst upp på pumpen, istället för nere vid golvet som är brukligt. Det gör det enklare att se mätaren

Notera att vi inte har testat de modeller vi nämner här, och att vi lutar åt att man alltid ska undvika de billigaste alternativen oavsett produkttyp. Själv har jag en pump av märket Park Tool som jag har använt nästan veckovis under 15 år. Och den hör definitivt inte till de dyrare cykelpumparna – en ny motsvarande sådan pump kostar mellan 300 och 400 kronor.

Hur hårt ska jag pumpa däcket?

Glöm tummen-mot-däcket-tricket. Visst, cyklar du bara någon kilometer ned till tåget eller så spelar lufttrycket inte särskilt stor roll. Men om du ska cykla längre kan du både spara kraft och energi, och minska risken för punktering genom att ha rätt lufttryck. Och det är förmodligen högre än du tror.

Lufttryck i däck mäts i bar eller psi (pund per kvadrattum). Det är dessa två enheter som anges på cykelpumparnas tryckmätare, och på sidan av cykeldäcket finns uppgift om hur hårt det ska pumpas. Det enkla svaret på frågan hur hårt du ska pumpa däcket finns här. Fyll på till åtminstone den nedre angivna gränsen.

Ett hårdare däck ger lägre rullmotstånd, medan ett däck med ett något lägre tryck ger högre komfort och bättre grepp på i synnerhet lite ojämna underlag.

Om du har för lite luft i däcket blir det inte bara tyngre att trampa, det ökar också risken för att du ska få punktering genom ett så kallat genomslag. Det vill säga att däcket – och slangen – trycks in och kläms mot fälgen om du kör över en kant eller motsvarande.

För närvarande genomför vi test av 10 cykelpumpar.

Cykelguru rekommenderar 5 golvpumpar

Cykelguru rekommenderar 5 handpumpar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *